Kerst in Cochabamba
Kerst in Cochabamba is in veel opzichten anders dan kerst in Nederland. Zonder familie, niet kunnen schaatsen en geen witte kerst. Maar wel kerst in de korte broek, kinderen blij maken met een kerstkadootje en een bijzondere kerstavond.
Kerstavond in Bolivia is bijna de meest speciale avond van het jaar. Wij waren deze avond bij een Bolivaans gezin uitgenodigd en dit begon met een heerlijke maaltijd. Daarna pakjes uitpakken onder de kerstboom en om 12.00 uur is het dan zover: 'Feliz Navidad' en elkaar feliciteren. Dit moment van 12.00 uur is heel belangrijk voor vooral de katholieken hier, het moment van de geboorte van Jezus wordt herdacht. Daarnaast lijkt het wel een beetje op oud & nieuw in Nederland, je wenst elkaar het beste toe.
De voedselpakketten zijn inmiddels allemaal uitgedeeld. Het was een hele ervaring om mensen hiermee blij te maken rond de kerstdagen. De doelgroep voor een voedselpakket was onder andere: mensen die in vuilnisbakken eten of spullen zoeken, dunne en slecht uitziende mensen, arme vrouwen met kinderen en op straat werkende kinderen. Met een volgeladen bus van Anna reden we naar het centrum. De tactiek was als volgt: zoeken naar een geschikte kandidaat en vervolgens snel de bus in en uit om het pakket te bezorgen. Het moest snel gebeuren, want anders creëer je een mierennest van mensen die allemaal een pakket willen hebben, met gevechten of andere gevolgen van dien.
Wat we het mooiste vonden tijdens het uitdelen was de dankbaarheid van de mensen en de verrassing in hun ogen. Eén vrouw wilde het niet geloven en zei wel 3x: 'ik geloof dit niet'. Iemand anders vroeg wat het dan koste. Op het antwoord dat het een kado en dus gratis was, viel haar mond open van verbazing. We kwamen ook een arme man tegen die in de vuilnisbak aan het graaien was op zoek naar eten. We stopten en we vertelden hem dat we een kerstkado voor hem hadden met eten erin, hij hoefde dus niet meer verder te zoeken! De man was oud en ook wat doof en had het niet begrepen. Hij dacht: 'die mensen geven me vuilnis die ik voor hun in de vuilnisbak moet gooien.' Dus hup, daar ging ons voedselpakket zó de vuilnisbak in! Nee, nee, nee, dát was niet de bedoeling! De man kon er zelf niet meer bij en snapte er ook niks van, dus Rink in de vuilnisbak duiken om het pakket er weer uit te halen. De man hoefde niet verder te zoeken naar eten en was stomverbaasd....
In totaal hebben we alle 200 kertpakketten kunnen uitdelen verspreid over 2 dagen.
Eerder al hebben we een kinderkerstfeest gevierd met de kinderen uit de wijk Buena Vista waar wij werken. Eerst liedjes zingen en rondom de kerstboom om uit te leggen wat kerst nu eigenlijk is. Met chocolademelk en cake voor een kerstfilm en daarna was het tijd voor het mooiste gedeelte: de kadootjes! Voor elk kind hadden we tweedehands speelgoed en kleren uitgezocht (uit Gerda's winkel) en ingepakt als kado. Ze vonden het prachtig.
Ook hebben we Papa Noel (kerstman) gespeeld in een weeshuis voor meisjes. De kinderen hadden allemaal een brief naar Papa Noel geschreven met bedankwoorden voor Anna erin en hun kadowensen voor de kerst. Ze waren uitgelaten en blij, dit is hét moment van het jaar voor hun.
Al met al was het een hele bijzondere, warme kerst.
Jeetje wat hebben jullie alweer wat beleefd, inderdaad een hele andere kerst dan hier, maar wel erg bijzonder.
En Rink in de vuilnisbak, wat een ervaring hahaa!!
Liefs Reina
V E T gave kerst man!
Way to go, lui. Net toen ik dacht dat jullie niet verder konden stijgen in de holyness-top-10.... hoppa, ga je weer een plaatsje omhoog, en staan jullie nu vlak achter moeder Theresa ;-)
Blessings, vrienden. Supergaaf dat jullie dit doen!
word er ff stil van.....prachtig werk!!!!
Wat fantastisch wat jullie daar doen, enorm dankbaar werk, prachtig!!
Cool jongens.
Alvast goede jaarwisseling gewenst he!
X
wij zijn trots!!!
en ik (diana) heb bijna traantjes in mijn ogen bij de foto's
Fijn jullie belevenissen te kunnen delen. Wat prachtig dat jullie zo zoveel mensen een echte kerst hebben kunnen geven. Wij blijven jullie op afstand steunen!
en alvast Lokkich nijjier!
groetnis Fokke en Elbrich
Wauw fantastisch!! Wat geweldig dat jullie dit kunnen doen en zulke blije gezichten kunnen zien :)
Om stil fan te wurden..... prachtig dat jim ek foto's makke ha, sa dat wy de bliide, ferraste gesichten ek sjin kinne.
Prachtige ferhalen en moaie plaatsjes. In oare, mar wol in prachtige kryst dus. Sukses mei fierder wurk.
Wat zal dat een prachtig gevoel zijn geweest om zoveel mensen blij te maken. De foto's zijn het overtuigend bewijs. We zijn trots op jullie en het geld komt supergoed terecht!
Een heel bijzondere kerst voor jullie, lezen we! Heel gaaf om zo mee te krijgen wat jullie meemaken en wat jullie voor anderen betekenen. Keep up the good work!
Groeten uit Harderwijk! :)
Alwer in bysûnder projekt.
It is moai it ferskil meitsje te kinnen tusken in dei as alle oaren en in bysûndere dei foar 200 minsken mei harren famylje.
En ûndertusken fansels gewoan op'e tún en yn it winkeltsje. Lokwnske mei dizze aksje . Wij binne tige neiskjirrich nei wat der noch komt....
Het is heel indrukwekkend om telkens te lezen wat jullie allemaal voor elkaar krijgen daar. En de foto's maken het verhaal nog levender. Wij wensen jullie ook alle goeds toe voor het nieuwe jaar, we hopen dat er nog heel veel succes ervaringen bij mogen komen.
Geweldig wat jullie allemaal doen daar!!! Echt gaaf. Zo mooi om mensen blij te maken en hun te laten zien dat ze waardevol zijn.
Alvast een goede jaarwisseling en een gezegend 2011!!!
Hallo Gerda en Rink, ik heb deze link gekregen van Anton van SIW (de organisatie waarmee ik naar Cochabamba ga) en van Anna. Over 3 weken kom ik ook naar Cochabamba toe om vrijwilligerswerk te gaan doen bij één van de projecten van Anna en ik vind het dus erg leuk om jullie blog te lezen! Ik ben nu druk bezig alle verhalen te lezen en een beetje in indruk te krijgen hoe het er in Cochabamba aan toe gaat, ben erg onder de indruk van dit kerstverhaal, wat mooi! Hoe lang blijven jullie daar nog? En hebben jullie nog tips (wat ik echt niet moet vergeten/iets leuks voor de kinderen wat niet in bolivia te krijgen is)? Heel veel plezier nog en een fijne jaarwisseling! Gr Lotte
Hoi Rink en Gerda!
Wat mooi om te lezen dat je mensen blij kunt maken met de voedselpakketten! En wat een prachtige foto's!
wij hebben met kinderkerstfeest ook voor jullie gecollecteerd, en dat heeft een mooi bedrag opgeleverd! Als het goed is is het al overgemaakt, jullie kunnen het vast heel goed gebruiken!
suc6!!
groetjes van Doety uit Hantumhuizen
heey!
wat een leuk bericht weer! Een mooi 2011 gewenst voor jullie en dat jullie daar nog maar heel veel leuke dingen gaan meemaken! Bijzonder om te lezen hoe jullie je inzetten voor de bevolking daar!
Gerda, ik heb je nog gemaild...ik had een leuk nieuwtje! Nou hopelijk komt die email niet in de ongewenste mail...haha...
Groetjes uit Enschede, Ingrid
Hoi Gerda en Rink
hopelijk komt mijn reactie naar jullie toe zo aan.
het is alweer een week geleden dat we jullie via skype hebben gezien.
Maar wat was het fantastisch hier om jullie live te zien en ook de reactie van de mensen die in de kerk zaten was heeeeeeeeeeeeel positief.
Nu weten heel veel mensen wat voor goed werk jullie daar verrichten.
De collecte heeft weer wat geld voor jullie bij elkaar gebracht, waarmee jullie weer iets kunnen doen.
Op de Website van de protestantse kerk te Engwierum staan Foto's van de dienst mischien wel even leuk voor jullie om te kijken.
Hoe de website precies heet weet ik niet, maar via google vinden jullie het vast wel.
verder wens ik jullie weer heel veel doorzettingsvermogen en goed werk toe. ( maar dat zal wel lukken)
heeeeel veel groeten uit Engwierum en van Geert en Baukje
jooooooooooooooooowwww comoooo estaaaaaaaaaaaaaan??? :D super x leer todo esto!! Disfruta mucho.. cuando podrian estar en skype?? Todavia tienen planes para ir a Mexico en junio? 4 de junio sera la fecha importante y lekker ;) les mande mail
Como puedo orar por ustedes?!??!
Ciaooooo Tom G